Vapaaehtoistoiminta

 

ENSIN LYHYESTI JÄRJESTÖISTÄ

Yhdistysrekisterissä on noin 127 000 järjestöä, joista suurin osa on paikallisia järjestöjä. Sosiaali- ja terveysalanjärjestöjä on n. 13 000. Hämeenlinnassa sosiaali- ja terveysalanjärjestöjä on n. 70 kpl. Palkattuja työntekijöitä on n. 20 eri järjestössä. Vapaaehtoisvoimin toimivat loput 50 järjestöä. Osa järjestöistä toimii useamman kunnan alueella. Lisätietoa: http://www.yhdistykset.tiedottaa.net/  tai http://www.virpi.net/

 SITTEN VAPAAEHTOISTOIMINNASTA JA SEN MOTIIVEISTA YLEENSÄ

Määritelmä vapaaehtoistoiminnasta; "Yksittäisten ihmisten tai yhteisöjen hyväksi tehty toiminta, josta ei saa rahallista korvausta, joka tehdään ilman pakkoa ja jota ei pidetä velvollisuutena perhettä tai sukua kohtaan. "
Lähde; Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton vapaaehtoistoiminnan koulutusaineisto

Vapaaehtoistyössä riittää tavallisen ihmisen tiedot ja taidot ja periaatteessa kuka tahansa voi toimia vapaaehtoisena. Usein kuitenkin järjestöt tarjoavat vapaaehtoistyöntekijöille koulutusta, jolla tuetaan vapaaehtoistyön onnistumista ja tekijän jaksamista. Vapaaehtoinen ei kuitenkaan koskaan korvaa ammattilaista.

 

MITÄ VAPAAEHTOISTOIMINNASTA SAA, MITÄ SE TARJOAA? 

Koko Suomen kattavan kyselyaineiston mukaan (Yeung 2002) tärkein Suomalaisia vapaaehtoistoimintaan motivoiva tekijä on halu auttaa muita: 41 % suomalaisista vapaaehtoisista kokee näin. Mukaan vapaaehtoiseksi lähdetään usein myös tuttavan pyynnöstä - yhdessä kun on mukavampi osallistua toimintaan. Myös uusien samanhenkisten ihmisten tapaaminen innostaa mukaan. Suomalaisilla on myös tärkeää oppia uutta ja sitähän vapaaehtoistyö tarjoaa monipuolisten tehtävien ja ihmisten parissa.

Jokaiselle vapaaehtoistyö tarjoaa kuitenkin aina eri asioita, riippuen ihmisestä itsestään. Tässä kuitenkin muutama, jota järjestöjen työntekijät ja vapaaehtoiset tietävät vapaaehtoistyön voivan tarjota: 

 • Tilaisuuden käyttää omaa osaamistaan, kykyjä ja taitoja
 • Monenlaista tietoa ja osaamista
 • Mahdollisuuden kehittää itseään ja osaamista, oppimiskokemuksia
 • Mahdollisuuden uusiin tuttavuus- ja ystävyyssuhteisiin
 • Mahdollisuuden tutustua järjestöjen toimintaan
 • Antamisen ja saamisen kokemuksia
 • Mielekästä tekemistä

 

SEURAAVAKSI ESITELLÄÄN  YHDYSTYKSEN VAPAAEHTOISTOIMINTAA;

 • Tarjoaa monia mahdollisuuksia
 • Sitoutuminen ja osallistuminen oman aikataulun mukaan
 • Tarjoaa erinomaista työ- ja elämänkokemusta
 • Jokainen toimii oman kiinnostuksen ja osaamisen mukaan, tavallisen ihmisen tiedot ja taidot riittävät hyvin.
 • Vapaaehtoistoiminta ei koskaan korvaa ammattityötä ja työntekijöitä vaan täydentää niitä.
 • Voi tehdä yksin, parin kanssa tai vaikkapa ryhmässä
talviajelua.jpg miina_manutorilla.jpg

 


 

VAPAAEHTOISTOIMINTAMME PELISÄÄNNÖT

 • Hyvä perehdyttäminen kaikkiin vapaaehtoistehtäviin
 • Tarpeiden ja toiveiden mukaista koulutusta
 • Tarvittaessa ohjausta, neuvontaa ja työnohjausta
 • Vapaaehtoiset vakuutettuja
 • Kirjoitamme todistuksen kaikista tehdyistä vapaaehtoistehtävistä
 • Toiminnasta ei kuluja vapaaehtoisille

 


 

MITÄ MEILLÄ ON TARJOLLA?

Monia mahdollisuuksia! Valitse itse, mikä alla olevista vapaaehtoistoiminnan vaihtoehdoista on Sinun juttusi?

 

REISSUOHJAAJA

Lähde mukaan reissuillemme!

Toimit yhden tai useamman asiakkaan omana ohjaajana tai apuohjaajana yhdistyksen tai esim. asumisyksiköiden järjestämillä reissuilla kuten risteilyillä, konsertti- ja teatterimatkoilla, elokuvissa, kisamatkoilla, leireillä jne. Et tarvitse mitään erityistä kehitysvamma-alan osaamista voidaksesi toimia meillä reissuohjaajana. Me räätälöimme juuri sinun tiedoille/taidoille sopivan tehtävän ja ryhmän. Tarjolla maailman parhaita reissuja maailman parhaassa seurassa! Tehdystä "keikasta" kirjoitetaan aina työtodistus.

 

aamupalalla.jpg reissuohjaaja_nimmaria_hakemassa.jpgkevt08_091.jpg


RYHMÄNOHJAAJA

Toteuta taitojasi, viritä virtaa vapaa-aikaan!

Voit suunnitella ja toteuttaa virikkeellistä toimintaa meidän asiakasryhmille vaikkapa opiskelutyönä. Me hankimme sopivan ryhmän, tilan ja tarvittavat materiaalit. Saat meiltä myös tarvittavat tiedot ryhmästä ja muutakin opastusta ja taustatukea sekä aina todistuksen toteutetusta toiminnasta.
Tällä hetkellä mm. vapaaehtoiset ryhmänohjaajat järjestävät meillä diskotoimintaa. Kysele lisää tästä vaihtoehdosta tai ideoidaan yhdessä!

 

pikku_joulu_disko.jpg kalastustapahtuman_ohjaajia.jpg

 


 

TALKOOTYÖ

Tule talkoisiin, laitetaan hyvä kiertämään!

Voit talkoilla monenlaisissa tapahtumissa, voit toimia lipaskerääjänä, osallistua erilaisten tapahtumien järjestelytehtäviin tai ilmoittautua päivystäjäksi messuille ja muihin tapahtumiin.

 

elomessu_talkoolainen.jpg puffettilaiset.jpg

  


 

TULE MUKAAN HYVIN ORGANISOITUUN VAPAAEHTOISTOIMINTAAN!

Kiinnostuit? Valitse itsellesi sopivin juttu ja ilmoittaudu mukaan!

Kun tarjolla on joku tilaisuus, matka tai talkookeikka, jonne tarvitsemme vapaaehtoisen, niin lähestymme sinua joko tekstiviestillä tai sähköpostilla. 

Ja sinä päätät, joko tartut tarjoukseen tai olet tarttumatta. Meillä voit kieltäytyä aina ilman selityksiä. Voit tehdä vain yhden "keikan" tai sitoutua toimintaan juuri niin pitkäksi aikaa kun sinulle sopii.

Annamme mielellämme lisätietoja, joten soittele tai laita sähköpostia tulemaan info@hmlkvtuki.net  tai puh. 040 8696 359.

 

 
" On tutkittu, että ihminen tarvitsee neljä tuntia vapaaehtoistyötä kuukaudessa voidakseen hyvin. Toisten auttamisen aiheuttamat myönteiset tunteet heijastuvat hyvinvointiin."

-Tom Lundberg-

 

-SIVUN ALKUUN-